hms-kurs_1_.jpg
Skrevet av Laila Engejordet
Publisert: 26/11-2009

På HMS-kurs lengst i sør

Et HMS-kurs trenger ikke være bare tørr teori. Det inneholder også et godt måltid mat, muligheten til å møte nye mennesker og utveksling av tanker rundt arbeidssituasjon og de daglige ut-fordringer.

Kurs i helse, miljø og sikkerhet (HMS) ble lovpålagt fra 2006.

Fremdeles er det en del som ikke har tatt kurset, og Småbedriftsforbundet tilbyr derfor kveldskurs, noe som passer bra for mange småbedriftsledere.

Mandag 2. november var 15 kursdeltakere samlet til HMS-kurs for ledere på Høvåg Gjestehus, et par mil øst for Kristiansand. Et bredt spekter av bransjer var representert, både bygg og anlegg, båtbyggeri, konsulentfirmaer og næringsmiddelindustri.

De fleste deltakerne kom rett fra jobb og det passet derfor godt med et varmt måltid før undervisningen startet. Da fikk man også anledning til å prate og bli litt kjent med hverandre.

Kursholder denne ettermiddagen var Jan-Erik Kristiansen, til daglig stasjonert på Småbedriftsforbundets hovedkontor i Oslo. Det er mye stoff man skal igjennom på de timene kurset varer, og Jan-Erik loste deltakerne gjennom Arbeidsmiljøloven og dens forskrifter, systematisk HMS-arbeid, internkontroll, Inkluderende Arbeidsliv (IA), osv.

Noen av temaene engasjerte mer enn andre, som f. eks. IA. Her hadde flere av deltakerne både spørsmål og kommentarer ut fra erfaringer i egen bedrift.
Det viser seg at mange som kommer på HMS-kurs allerede har gode HMS-rutiner i bedriften, men de mangler å få satt rutinene i system. For dem som foretrekker papir og permer framfor nettbaserte HMS-løsninger, har Småbedriftsforbundets HMS-ansvarlige Steinar Skretting, utarbeidet et komplett HMS-system i permer som kan tilpasses behovene til den enkelte bedrift.

Deltakerne på kurset fikk også en kort innføring i dette, samt anledning til å prate med Steinar og se nærmere på innholdet i permene. Flere ønsket mer informasjon og gjorde avtale med Steinar om besøk i bedriften og hjelp til tilrettelegging av gode HMS-rutiner.

For det er når kurset er ferdig at det egentlige HMS-arbeidet begynner. Og vi er glad for å kunne tilby våre medlemmer hjelp også på dette området.
Kurset ble avrundet med en eksamen der man arbeidet gruppevis og deretter avsluttet med utdeling av kursbevis.

Kursansvarlig John W. Engejordet fra Småbedriftsforbundets Agder-kontor, takket til sist deltakerne for oppmøtet og ønsket vel hjem.
Vi takker også Høvåg Gjestehus for god mat, hyggelige lokaler og ikke minst vafler og litervis med kaffe.

Og til sist: Har du ikke HMS-kurs, er det bare å ta kontakt med nærmeste lokalkontor eller hovedkontoret, så hjelper vi deg med å finne et kurs som kan passe!